Marketinški video zapisi

Stara izreka kaže: “Slika govori tisuću riječi.” Ali video… video gledatelju pruža cjelokupno iskustvo: od “pokretnih slika”, pozadinske glazbe, govora, teksta na ekranu… samo mašta je granica. Video zapisi se u marketinške svrhe koriste već dugo, a tu je i moderni pristup. Dijeljenje na društvenim mrežama. 

U ovom ćemo članku podijeliti nekoliko naših iskustava s primjerima dobre prakse upravo s ovime u vezi. 

No, prije nego krenemo na čitanje, evo video zapisa za naše pratitelje koji trenutno nisu u mogućnosti čitati. Ako vozite, a uređaj vam je Bluetoothom spojen na audio sustav automobila, možete jednostavno preslušati ovaj članak 😊

 


YouTube

YouTube je – zasigurno otkad ga je kupio Google (sada već davne 2006. godine) – globalno najkorišteniji video servis. Na ovaj se portal u prosjeku postavlja preko 500 sati video materijala svake minute!

No, hajdemo na konkretne primjere.

5 sekundi do preskakanja

 

I sami ste, vjerojatno na stotine puta, bili u situaciji da želite pogledati neki video zapis na YouTubeu. Bilo da se radi o muzičkom spotu ili o uputama kako izbušiti rupu na pločici u kupatilu bez da pukne, na YouTubeu možete naći gotovo sve. I taman ga pronađete, već unaprijed guštate u gledanju, kad ono… umjesto željenog videa krene reklama 😂 

YouTube oglašivačima nudi svojevrsni pandan za televizijski marketing, ali po neuporedivo nižim cijenama. Tako da se ne iznenađujete previše zašto na YouTubeu sve vrvi od oglasa. Na koncu konca, nudi se i YouTube Premium, usluga koja omogućuje nesmetano uživanje u video zapisima na ovom servisu. Ali se plaća. 💵

Vratimo se na temu: Kao što već dobro poznajete feeling reklame prije željenog videa, tako znate i da se većina reklama na YouTubeu može preskočiti nakon 5 sekundi odgledanog oglasa.

Tu smo. 

Savjet br. 1 za oglašivače na YouTubeu 👉 Prilikom pripreme video oglasa, pokušajte u prvih 5 sekundi plasirati najvažniju marketinšku poruku za vašu ciljanu publiku. I ne – nemojte se nadati da će oni čekati kraj videa da je pronađu sami. 

Pogledajmo za primjer ovaj YouTube oglas tvrtke Wix (sustav za izradu web stranica): 

 

Lijepa Karlie Kloss u prvih 5 sekundi ove reklame – kao da je mjereno štopericom – kaže: “S wixom možete izraditi profesionalnu web stranicu koja izgleda fantastično. Samo odite na wix.com“. Nakon toga, Karlie u sljedećih minutu trajanja reklame na primjeru vlastite stranice detaljnije predstavlja sustav kojeg oglašava. Manje bitno. Za ovaj je primjer važno da skužite koncept kvalitetnog pristupa izradi video zapisa koji će se koristiti za oglašavanje na YouTubeu. U prvih 5 sekundi je izrečena najvažnija marketinška poruka koju svi korisnici kojima se video prikaže MORAJU konzumirati prije opcije skipanja.

Ovo možda izgleda kao toliko logična stvar da – zašto uopće pišemo o tome? Pa, jedan od glavnih razloga je taj što čak i mega-velike tvrtke još uvijek koriste svoje reklame namijenjene za TV kampanju za prijenos na YouTube. U velikom broju slučajeva ovo je promašaj, upravo iz razloga što će veliki broj pripadnika njihove ciljane publike ostati uskraćeni za glavnu poruku reklame prije nego odluče stisnuti Skip gumb.

 

I zvuk i slika i tekst

Velika je vjerojatnost da nećete sami izrađivati svoj promidžbeni video, već da ćete u tu svrhu angažirati producentsku kuću/ stručnog snimatelja. Ukoliko će vaš budžet diktirati odabir medija na kojem ćete plasirati skupo plaćenu video reklamu te ako se odlučite za plasman promidžbenog video zapisa na društvenim mrežama, evo jednog savjeta koji vrijedi za sve online platforme.

Ako je moguće, kreatoru videa napomenite da biste u videu željeli imati sve sljedeće elemente:

 

  • Sliku (video)
  • Pozadinsku glazbu
  • Naraciju (iščitanu promidžbenu poruku)
  • Titlove (tekstualni prikaz promidžbene poruke koji se prikazuje na dnu ekrana)

Zašto je ovo važno? Zbog korisnika društvenih mreža koje ciljate svojim videom. Korištenje slika/ videa je jasno samo po sebi. Pozadinska glazba daje dodatni emotivni doživljaj video zapisa. Naracija služi za korisnike koji za vrijeme emitiranja video zapisa ne gledaju u njega, već rade nešto drugo (npr. pišu email u Outlooku) te su u mogućnosti samo slušati, ne i gledati u zapis. Titlovi služe za korisnike koji gledaju video zapis, ali – iz bilo kojeg razloga – imaju isključeni zvuk zapisa na svojem uređaju. Možda su na radnom mjestu, pa bi emitiranje zvuka s njihovog uređaja smetalo njihovim kolegama. 

Jedna napomena oko titlova: Titlove nije nužno unijeti u video prilikom produkcije, jer se oni mogu umetnuti kao zasebni element u video zapis na najkorištenijim platformama (YouTube, Facebook). Naravno, ako biste se odlučili za ovu opciju, morat ćete angažirati stručnjaka koji zna kako se to radi. 

 

Facebook

Za potrebu ovog članka – da ne bi ispao predug – nećemo navoditi važnost posjedovanja Facebook stranice za svoj brend. Hajdemo umjesto uvoda samo navesti da je to važno, te da je u tom kontekstu objava promidžbenih video zapisa na vašoj Facebook stranici također od velike važnosti. 

U principu, sve iznad rečeno o pripremi videa za YouTube vrijedi i za Facebook.

Pokušajte glavnu marketinšku poruku plasirati na početak videa. Na facebooku nema “umetanja” reklama u video zapise (kao na YouTubeu), ali postoji mogućnost plasmana video oglasa u feed korisnika koji odgovaraju vašoj ciljanoj skupini. A oni imaju vrlo kratko vrijeme za komunikaciju s vašim promidžbenim materijalima. Stoga, maksimizirajte mogućnost upijanja vaše marketinške poruke. 

Postavite vaš video direktno na Facebook

Već vidim najvažnije pitanje dijela čitatelja ovog članka. “Zašto bih uopće razmatrao opciju uploada videa na Facebook, kada jednostavno na facebook straniciu mogu podijeliti link mojeg videa s YouTubea?”

Zato što facebook više voli distribuciju “vlastitih” video materijala (onih koji su postavljeni na facebookove servere), nego širenje poruke s poveznicom na druge servise. Na koncu konca, kad kliknete na YouTube video podijeljen u facebook objavi, primijetit ćete da vam se u vašem pregledniku otvara novi prozor s tim You Tube videom. Facebook je odavno prestao korisnicima nuditi mogućnost emitiranja YouTube videa unutar FB objave u kojoj se nalazi. 

Da skratimo: planirajte postaviti vaš marketinški video zapis i na YouTube i na Facebook. 

 

 

Zaključak

Potrebna vam je pomoć oko izrade profesionalnog YouTube kanala za vaš promidžbeni video zapis? Ili sugestija vezane uz Facebook ili kanale drugih društvenih mreža na kojima biste ga željeli plasirati?

Možda biste željeli da vaš video dođe do veće ciljane publike kroz kvalitetnu kampanju? 

Kontaktirajte nas s povjerenjem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Print

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)