Email marketing (Newsletteri)

Želite nešto reći svojim kupcima ili interesentima, ali niste sigurni što bi im bilo zanimljivo i u koje doba? Zato smo tu. Kvalitetan email marketing konvertira bolje i od najučinkovitijih kampanja na Googleu. Zato što su primatelji emailova sami tražili da ih kontaktirate.

Javite nam se i hajdemo im poslati taj sjajan email.

Najprije, pojasnimo terminologiju. Kada u pojmovniku digitalnog marketinga čujete izraz “email marketing” i izraz “newsletter“, radi se o jednoj te istoj stvari. U pitanju je proces pripreme email poruke – najčešće marketinško-prodajnog sadržaja – koji se potom šalje potencijalnom kupcu. Ili – češće – potencijalnim kupcima (množina). 😊

Zašto je Konverzija vaš pravi partner za Email marketing

Zato jer imamo višegodišnje iskustvo u izradi i razašiljanju Newslettera prema relevantnim primateljima. Rezultati naših email marketinških kampanja su sjajni.

Newsletter - čemu se nadati

Možda ste već čuli da kvalitetno pripremljeni emailovi usmjereni k optimalno strukturiranoj bazi primatelja nerijetko izvrsno “konvertiraju”. Čak i bolje od super postavljene i provođene Google Ads search kampanje.

Naravno, konačni rezultat kojem se vlasnici web stranica nadaju (konkretan upit, ili konkretna prodaja na stranici) uvelike ovisi o kvaliteti odredišne stranice na koju će primatelj Newslettera biti usmjeren. Ali, već i sam “zamašnjak” – platforma koja izazove interes kod ciljane publike – je od iznimne važnosti. A bolju platformu od emaila kojeg sastavljate sami, prilagođavajući sve elemente vašoj publici, teško ćete naći u bespućima interneta.

Email marketing proces

Proces e-mail marketinga sastoji se od nekoliko faza:

1. Prva je uobičajeno u domeni odgovornosti vlasnika marke koja se želi promovirati. Prikupljanje email adresa ljudi koji žele redovito biti informirani o novostima ili posebnim ponudama te marke. Ovdje treba biti svjestan legislative i držati se GDPR pravila pri prikupljanju i obradi email adresa koje spadaju u osobne podatke.

2. “Obrada” email adresa pretplatnika na newsletter koja se najčešće reflektira kroz razvrstavanje po segmentima. Ovo već spada u nadležnost marketinškog stručnjaka koji je uobičajeno isti onaj koji će i pripremiti i razaslati email/ Newsletter. Dakle, email adrese korisnika iz Njemačke i Austrije segmentirati za primitak Newslettera na njemačkom jeziku (ako je moguće planirati s emailingom na njemačkom). Interesente za segment obuće plasirati u grupu “Obuća”, i slati im emailove s tematikom obuće, a ne odjeće i sl.

3. Izrada emaila. Ovo je umjetnost sama za sebe. Treba definirati vizual emaila, da “miriše” na web stranicu marke koja se promovira. Treba sastaviti kvalitetan tekst s pozivima na akciju, linkovima i “teaserima” s linkovima na taktički odabrane podstranice weba oglašivača. Ukoliko je tekst namijenjen većem broju govornih područja, treba paziti da prijevod na strane jezične verzije bude ispravan. Kvalitetan newsletter nije dug. Sadrži točno određene “mamilice” za ciljanu publiku, koje će rezultirati njihovim klikom na taj link, znajući da će na odredišnoj stranici naći više informacija.

4. Pravodobno razašiljanje emaila. Ovo je vrlo važno. Za konzumente različitih proizvoda i usluga postoji i različito vrijeme koje je optimalno za svaku skupinu. A optimalnost se vrednuje stopom otvaranja poslanog emaila.

5. Post-emailing analiza. Nakon razaslanog promidžbenog emaila, valja proanalizirati koliko je pripadnika ciljane skupine otvorilo email. Koliko ih je kliknulo na linkove unutar emaila. Koliko ih je poduzelo željenu akciju (i kakvu) na odredišnoj stranici. Na koncu – usporediti investiciju u cijeli email marketing proces i prodaju koja je posljedično uslijedila.

MAILCHIMP

Konverzija za izradu i razašiljanje emailova koristi profesionalni sustav Mailchimp. Mailchimp je platforma za automatizaciju usluge e-mail marketinga, za upravljanje popisima e-pošte i kreiranje marketinških kampanja te slanje istih korisnicima putem e-pošte.

Na vama je da nam dostavite vašu email bazu podataka, a mi ćemo odraditi ostalo. Ili – ukoliko nemate bazu emailova – možemo vam pomoći u postavljanju sustava za pretplatu na vaš Newsletter na vašem webu. I sve skupa da bude GDPR-friendly.

Dakle? Što još čekate? Kontaktirajte nas za informativnu ponudu i započnimo!