Da li oglašavati po pojmu pretrage koji sadrži naziv vaše marke?

Strategije oglašavanja na tražilicama su različite, a mogućnosti ima bezbroj. Jedno od glavnih pitanja na koje se oglašivač mora odlučiti jest: Da li oglašavati po pojmovima pretrage koji sadrže naziv marke oglašivača?

 

Teorija 1: NARAVNO da ćemo uključiti i naziv marke oglašivača u kampanju

Ukoliko se ključne riječi s nazivom oglašavanog brenda/ marke ne unesu u kampanju, mogla bi se dogoditi pojava kao što je vidljivo na primjeru na snimci zaslona ispod:

da li oglašavati svoj brend
Primjer situacije u kojoj je poželjno imati aktivan oglas koji se prikazuje po nazivu marke oglašivača

Na primjeru iznad vidimo da se po pojmu pretrage “Eurosender” (tvrtka “dispečer” dostavnih službi) oglašava njihova konkurencija, tvrtka Ecoparcel. 

Za one koji ne znaju, Google dopušta da oglašivači prikazuju svoje oglase i promoviraju svoju ponudu po nazivima marki njihove direktne konkurencije. Takva strategija je od pojave Google AdWordsa dopuštena. 

Čak se dopušta i plasman oglasa u kojem se rječju spominje konkurencija, te se naglašava vlastita komparativna prednost nad njom. No, takvu taktiku primjenjuju rijetki, obzirom da je (po nepisanom pravilu) etički neprihvatljiva. 

Ukratko: da je oglašivač Eurosender uključio pojam “eurosender” u svoju kampanju, njihov bi oglas vjerojatno bio na najvidljivijoj oglasnoj poziciji, svakako vidljiviji od Ecoparcelovog oglasa. 

Napominjemo da je moguće da Eurosender ima aktivnu pretraživačku Google Ads kampanju, kao i da imaju aktivnu ključnu riječ s nazivom njihove marke. U tom slučaju, postoji mogućnost da je do momenta kad smo napravili snimku zaslona (vidi iznad) njihov dnevni budžet za oglašavanje na Googleu bio iscrpljen, pa je uslijed toga prikazan oglas njihove direktne konkurencije. 

Iz tog razloga valja redovito kontrolirati Google Ads kampanju i vršiti procese redovite optimizacije kampanje. Kako bi se izbjegle ovakve neželjene pojave. 

 

Teorija 2: Ne treba oglašavati po svojem brendu

U velikoj većini slučajeva, prilikom pretrage Googlea po nazivu određene marke, neće biti prikazani oglasi konkurencije. U takvoj će situaciji na najvidljivijoj poziciji biti prikazan tzv. “organski” (neplaćeni) link s Googlove liste rezultata pretrage. 

U ovakvom scenariju, oglašivač bi svoje Google Ads operativce mogao (s pravom) pitati zašto se prikazuju njegovi oglasi i zašto se njegov budžet troši badava (jer će neki korisnici kliknuti na te oglase), kada je njegov organski link na najvišoj poziciji organskih rezultata pretrage, odmah ispod njegovog plaćenog oglasa.

Da nema plaćenog oglasa, organski link bi dominirao i ljudi bi nas i bez plaćenog oglašavanja po nazivu naše marke uspješno pronašli. K tome za nas besplatno! 

Umjesto zaključka

Kao što vidimo, obje teze imaju uporište.

Konverzija za svoje klijente provodi redoviti i aktivni nadzor nad ovom situacijom. Periodično provjeravamo ima li po nazivima brendova naših klijenata plaćenih oglasa konkurencije. Kad uočimo da ih ima, aktiviramo tzv. brand KW kampanju, gdje u pravilu u vrlo kratkom roku naš oglas “prešiša” konkurenciju. 

Istovremeno, u situacijama kad primijetimo da nema oglasa konkurencije po pojmovima pretrage koji sadrže naziv marke našeg klijenta, pauziramo te kampanje, kako ne bismo klijentima badava trošili dragocjeni budžet za oglašavanje. 

Ukoliko želite iskušati vrhunsku uslugu agencije Konverzija u Google Ads oglašavanju, slobodno kliknite na ovaj lijepi ružičasti gumb ispod 🤗 i kontaktirajte nas:

Fotografije: Pixabay, vlastita galerija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Print

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)