Signali koje Google uzima u obzir pri rangiranju web stranica

Nema vlasnika web stranice koji ne želi rangirati visoko na Googleu. Nema. To je jasno. E, sad… Kako zauzeti te najvidljivije pozicije na Googleu? Postoje određeni signali koje Google uzima u obzir pri rangiranju web stranica.

Prije nego krenemo na popis i opis ovih važnih signala, ide “osvješćivanje” 😊 👉 Google svakih godinu-dvije mijenja svoj algoritam, a upravo taj algoritam određuje koja će stranica biti na kojoj poziciji u organskim rezultatima pretrage.

Izgubio sam vas kod organskih rezultata pretrage? 😊

OK, hajdemo odmah dogovoriti modus operandi => Nakon što spomenem stručnu terminologiju, na izraz ću ubaciti i poveznicu na našu stranicu s rječnikom stručnih pojmova. Na toj ćete stranici jednostavno pronaći ono što vas zanima, jer će biti unešeni po abecednom redu. A ako ne uspijete naći iz prve, na stranici s rječnikom jednostavno pritisnite tipke CTRL i F i u polje upišite pojam kojeg tražite. E ako vam i onda ne izlista ništa, znači da pojam još nije unesen. Skrenite nam pozornost na takve pojmove za koje tražite pojašnjenje, a mi ćemo nastojati da ih čim prije unesemo u rječnik.

Dakle – počnimo: organski rezultat pretrage. Klikni na poveznicu i saznaj što je to. 😊

A sad, natrag na temu.

Spomenuli smo da Google periodično mijenja svoj algoritam, za što postoje dvije teorije:

  1. a) “Teorija zavjere” => mijenjaju algoritam da bi otežali život SEO stručnjacima koji se trude na “umjetan” način optimizirati stranice i time ih pogurati na bolje pozicije u organskim rezultatima pretrage;
  2. b) Googleovo službeno objašnjenje => mijenjaju algoritam kako bi njihova tražilica što bolje služila njihovim korisnicim, na način da na vodećim pozicijama (čitaj: prva stranica s rezultatima po pojmu pretrage) poslužuje poveznice samo na najrelevantnije stranice.

Zasigurno je istina negdje na pola puta, ali to sada nije ni toliko bitno.

Važno je da budete svjesni da postoje određeni signali koje Google uzima u obzir pri rangiranju web stranica, a ti se signali u načelu ne mijenjaju kroz vrijeme. Oni definitivno nisu jedini, ali su među najvažnijima. I ima ih osam (8).

Signali koje Google uzima u obzir => osam najvažnijih

1. Sadržaj visoke kvalitete

Čuli ste možda za izraz “sadržaj je kralj”? Ako niste, pogledajte više o ovome u našem rječniku pod “content is king “.

Već godinama Google navodi kako je za dobro pozicioniranje sadržaj iznimno bitan. Pritom, kvaliteta je važnija od kvantitete. Premda, nemojte očekivati visoku poziciju na Googleu nakon što na stranicu napišete samo dvije rečenice. 😊

Pojednostavimo:

Ukoliko korisnik Googlea pretražuje po pojmu “Pula u srpnju”, logično je da mu Google servira relevantne informacije s prijedlozima što je najbolje raditi u Puli u mjesecu srpnju:

Označili smo u rezultatima pretrage stranicu koju smo mi sastavili za OPG Rakovac. Očito je da je Google, nakon pregleda ove stranice, “zaključio” da je ona kvalitetan odabir za visok plasman među rezultatima pretrage po ovom upitu.

Stranica sadrži kvalitetne preporuke, dobar tekstualni sadržaj i originalne fotografije. (napominjemo da je članak sastavljen nakon što je pandemija postala… pandemijska 🙂 )

Ukratko: Sadržaj treba biti od pomoći korisnicima i predstavljati besplatnu dodatnu vrijednost i informacije koje će korisnik s pažnjom proučiti i naći prikladnima i iskoristivima.

2. Stranica mora biti prilagođena mobilnim uređajima

Već godinama vrijedi pravilo da stranica treba biti, za početak, responzivna  (rekli smo da nećemo ovdje objašnjavati što znači koji izraz. Klikni na link i saznaj)

Uz responzivnost, bitno je da elementi web stranice na mobilnim uređajima budu dovoljno čitki i razmaknuti, kako vam Google ne bi slao upozorenja preko Google Search konzole.

Da skratimo: ukoliko vaša stranica nije prilagođena mobilnim uređajima, a konkurentova jest, sva je prilika da će Google pozicionirati njegovu stranicu iznad vaše po pojmu pretrage koja je relevantna i za vaše i za konkurentovo poslovanje.

3. Korisničko iskustvo na stranici

Korisničko iskustvo na web stranici je, pojednostavljeno rečeno, skup iskustava posjetitelja, u koje ulaze dizajn web stranice, navigabilnost/ arhitektura weba, čitljivost tekstualnog sadržaja, brzina komunikacije najvažnijih informacija te – ne manje bitno – funkcionalnost same stranice.

Dizajn stranice

Dizajn weba je vrlo važan aspekt korisničkog iskustva. Ukoliko je sustav boja na stranicama amaterski, ukoliko logotip tvrtke i slogan nisu dobro usklađeni s proizvodom ili uslugom koju ona predstavlja, ukoliko su slike prevelike ili premale, ukoliko su preniske rezolucije, ukoliko je font… bezvezan, to SVE igra ulogu u korisničkom iskustvu.

Arhitektura web stranice

Ima tvrtki koje misle da ako im je stranica “razgranata” na način da glavni izbornik sadrži 10 odabira, a svaki od njih još po 10, od kojih pak svaki sadrži dodatne izbornike – da je to uspješna varijanta. Takav pristup može biti prikladan za firme koje imaju vrlo širok asortiman proizvoda, pa ih sve treba kategorizirati i prezentirati u njima svojstvenim grupama.

Međutim, većini tvrtki je u principu potrebna jednostavna stranica, na kojoj se korisnik može brzo i lako snaći i naći informaciju koja ga zanima.

Dakle, kada planirate izradu weba, gledajte kako maksimalno pojednostaviti stvar korisniku.

Čitljivost

Džabe vam ulaganje u fancy dizajn weba, ako je tekst presitan za čitanje, posebice na mobilnim uređajima. Znate da većina posjeta na vaše stranice već godinama dolazi preko pametnih telefona? Onda budite mudri i s dizajnerom vaše stranice dogovorite da pri stiliziranju fontova za vašu stranicu slijedi primjere dobre prakse današnjice. Ni preveliki, ni premali.

Kvaliteta komunikacije informacija

Nemojte najvažnije čuvati za kraj. Bitne informacije uvijek treba plasirati u sam početak stranice. A ono što je ispod i do čega se dolazi skrolanjem – to pišete na način da opet idete od važnijeg k manje važnom.

Ključ je da korisnik u što kraćem vremenu nađe ono po što je došao na vaš web. A ako se posjetitelj i nakon toga želi zadržati na vašoj stranici i saznati više surfanjem po njoj – tim bolje.

Funkcionalnost stranice

Ne bi vjerovali koliko stranica sadrži funkcionalnosti koje – ne funkcioniraju. Primjerice, web koji sadrži sekciju za poslovne partnere, ali kad se klikne na taj link (sa svim očekivanjima od B2B sadržaja na toj stranici), dođe se na praznu stranicu. Od svih očekivanja ostane samo pffffffffffff… ispuhana lopta. Potom, kad se vlasnika stranice pita zašto uopće ima aktivnu tu sekciju ako je prazna, odgovor redovito bude ili “ne znam”, ili “ma to je sada prazno, ali jednog dana ćemo popuniti”.

Pravilo br. 1 => funkcionalnosti weba koje neće zaživjeti kroz dan-dva, nemojte ni stavljati na web. Stavit ćete ih kad budete spremni, odnosno, kad budete imali materijala za punjenje tih mjesta na vašoj web stranici.

A nema puno negativnijih utjecaja na korisničko iskustvo nego kad on želi tvrtki postaviti pitanje, upiše svoju “ćitabu” u vašu kontakt formu, i potom klika na gumb “Pošalji”, a poruka ne biva poslana. Jer ta funkcionalnost stranice ne radi.

Ne računajte na pretjerano strpljenje kod korisnika vašeg weba. Ne danas. Danas se njihova pozornost i fokus na vašoj stranici ne mjere u minutama, već u sekundama. Ako u prvih nekoliko sekundi ne uspijete u zadovoljavanju njihovih potreba – i od dizajna i od funkcionalnosti, oni će otići s vašeg weba. A mnogi od njih mnogi se više neće vratiti.

I bez da promatramo u detalje svaki od ovih elemenata, bitno je sljedeće: da korisnik želi provesti više vremena na vašoj stranici, jer je nalazi informativnom, lijepom, ugodnom, korisnom.

Nemojte da vas sve ovo obeshrabri, dapače. Svi elementi web stranice se daju optimizirati za korisničko iskustvo. Kontaktirajte nas ukoliko vam zatreba ova usluga .

4. Brzina otvaranja stranice

Nije to samo ona brzina koju vi i vaši korisnici osjetite pri otvaranju vašeg weba. Mada, i ovdje treba biti oprezan. Vidjeli smo slučajeva gdje vlasnik web stranice misli da mu se web brzo otvara. Kadli ono: čovjek sudi po vlastitom iskustvu, jer kad on otvori u svojem browseru, na svojem smartphoneu, web se otvara odmah. Ovo se događa jer mu je web stranica u tzv. cacheu browsera.

Za realan dojam, trebalo bi prije otvaranja stranice očistiti cache internet preglednika i obrisati kolačiće, i potom pokušati ponovo.

Ili: još bolja metoda => Koristite besplatni Googleov alat za određivanje brzine otvaranja stranice. On će vam dati objektivnu informaciju o brzini otvaranja stranice, kao i sugestije za dodatnim ubrzanjem.

Brzina otvaranja stranice je jedan od važnijih signala koje Google uzima u obzir pri rangiranju stranica. Drugim riječima: ako vašem webu treba 15 sekundi do interaktivnosti, a webu vaše konkurencije treba 5 sekundi, vjerojatno je da će Google visoko rangirati taj drugi web, a ne vaš.

5. Onsite optimizacija stranice

Ovo je pravi razlog SEO operacija. Vjerujte nam: želite da Googleov algoritam prepozna sve vaše napore u optimizaciji vaše stranice za tražilice.

Počevši s optimalnom gustoćom ključnih riječi, pa preko meta podataka i alt oznaka na fotografijama, do naprednih Schema oznaka, Onsite optimizacija stranice je od iznimne važnosti za visoke pozicije na Googleu.

Više o ovome možete pronaći na našoj stranici o SEO uslugama  koje Konverzija nudi.

6. Interni linkovi

Struktura internih linkova  na vašoj stranici je važan signal, posebice iz razloga što pomaže i korisnicima i Googleu da se lakše “snađu” na vašem webu.

Interni linkovi na stranici bi trebali biti plasirani imajući u vidu ove smjernice:

  • Pomoć korisnicima weba;
  • Upravljanje tokovima poveznica (kamo će korisnici na vašim stranicama ići nakon što “slete” na vaš web);
  • Izgradnja “mape” oko određene teme na vašem webu;
  • Određivanje canonical stranica;

Davanje prioriteta boljem indeksiranju točno određenih stranica na vašem webu.

7. Linkovi koji vode s drugih web stranica na vašu

Ovo je nekoć bio IZNIMNO važan signal za Google. Sjećamo se tamo 2007.-2008. kada je bilo dovoljno osigurati dovoljno velik broj poveznica s drugih stranica na vašu, da bi vaš web zauzeo vodeće pozicije po ključnim pojmovima pretrage.

Premda to odavno više nije tako (nastale su brojne promjene u algoritmu do danas), poveznice s drugih stranica na vašu i dalje Googleu potvrđuju autoritet vaše stranice, na koju vlasnici drugih webova odluče postaviti link, time davajući relevantnost vašem webu.

Dakle, i dalje vrijedi pravilo: Gledajte dobiti što više linkova s drugih stranica, posebice ukoliko su te stranice slične tematike kao i vaša.

8. Lokalni SEO

Lokalni SEO je od velike važnosti za lokalne korisnike. Ovo možemo sažeti u jednu rečenicu: Ukoliko se u ovom trenutku Austrijanac nalazi u Puli i pretražuje svoj google.at za trgovinom koja se nalazi u blizini i prodaje ekstra djevičansko maslinovo ulje, naravno da je OPG-u Rakovac iz Pule važno da njihovo ulje Bilini bude u “radaru” tog Austrijanca i da on, među ostalim opcijama, razmotri i njihov OPG za posjetu, kušanje i kupnju.

Google određuje lokalno-rangiranje na temelju sljedećih parametara:

  • Relevantnost => Koliko je tematski tvrtka s Google Business profilom (dakle, prisutna na Google Kartama) povezana s upitom. Nema smisla da po lokalnom upitu za restoran, Google u visoko rangiranim rezultatima nudi nečiji frizerski salon.
  • Udaljenost => Koliko je fizički vaš biznis udaljen od korisnika koji vrši pretragu. Što ste bliže tom korisniku u trenutku pretrage, veća je šansa da će vaša lokacija “isplivati” visoko u rezultatima pretrage tog korisnika za vašom uslugom.
  • Istaknutost => Kako Google navodi: “Istaknutost se temelji na informacijama koje Google ima o tvrtki s cijelog weba, pregledavajući izvore kao što su poveznice, članci i direktoriji. Broj Google recenzija i ocjena recenzije faktor su u rangiranju lokalnog pretraživanja. Više recenzija i pozitivnih ocjena mogu poboljšati lokalni rang vaše tvrtke. Vaša pozicija u web rezultatima također je faktor, stoga se primjenjuju i najbolji primjeri iz prakse za optimizaciju stranica za tražilice (SEO).

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko lokalnog SEO-a, nađite dodatne informacije na našoj stranici o ovoj usluzi .

Signali koje Google uzima u obzir pri rangiranju => ZAKLJUČAK

Puno je stvari koje treba imati na umu kako bi linkovi na vaše stranice zaživjeli na visokim pozicijama na Googleu.

Ove koje smo naveli iznad nikako nisu jedine. Ali su vjerojatno najvažnije.

Signali koje Google uzima u obzir pri plasmanu stranica u rezultatima pretrage su brojni i treba ih imati u vidu kad god izrađujete novi sadržaj za vaš web, ili pak preuređujete postojeći.

Ukoliko vam bude potrebna pomoć vezano uz optimizaciju vaše stranice za Google – tu smo.

Fotografije: Pixabay

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Print

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)